Oyun, çocuğun kendini ifade ettiği sembolik dili, somut ifade biçimi, dünyayla başa çıkma yöntemidir ve çocuğun yaşadığı deneyimleri, bu deneyimlere verdiği tepkileri ve bunlar hakkındaki hislerini, istek ve ihtiyaçlarını, kendine olan benlik algısını ortaya çıkarır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT)çocuğu merkeze alan, çocuğa kendini ifade edebilmesi için gerekli ortamı sağlayan algı ve ifadelerini anlamamıza yardımcı olan ve çocuğun kendini iyileştirebilme potansiyeline ve güçlü yanlarına odaklanan oldukça önemli bir terapi sürecidir. Çocuk iyileşmeyi içinde taşır, çocuk oynayarak iyileşir. Bu terapi türü, çocukların doğal olarak yaptıkları oyunları kullanarak, çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlar.
***Çocuk merkezli oyun terapisi, çocuklarda görülen kaygı, korku, öfke kontrol problemleri, travma, depresyon, takıntılar, İletişim problemleri, davranış problemleri, sosyal beceri eksikliği gibi birçok sorunları ele almak için kullanılır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çocuk, ergen, yetişkinlere belirli yetenekleri ve bu yeteneklerle baş etmenin yollarını öğretmeyi amaçlayan kısa süreli bir terapi yöntemidir. Çocuklar ve ergenler, bu süreçte, olumsuz düşünce kalıplarını tanımayı ve bu kalıpları daha olumlu ve gerçekçi düşüncelerle değiştirmeyi öğrenirler. Ayrıca, davranışsal teknikler kullanılarak olumlu davranışların artırılması ve olumsuz davranışların azaltılması hedeflenir. Problem çözme becerileri üzerine odaklanılarak, çocuklar ve ergenler sorunlarla başa çıkma ve etkili problem çözme stratejileri geliştirme konusunda desteklenirler.
Çözüm Odaklı Kısa süreli Terapi, bireylerin sorunlarını yönetmek, çözmek ve ilerlemek için güçlü yönlerini kullanmalarına yardımcı olur. Terapide bireyin kendi çözüm önerileri ve stratejileri önemlidir.
Çocuğu ve genci kendi sorunlarını konuşmak yerine çözümleri konuşmaya yönlendirilir. Çocuğun ve gencin şimdiki işlediğini ve gelecekte işleyebileceğini düşündüğü çözüm yollarına odaklanmaları sağlanır. Çocuğun ve gencin başarılı ve güçlü yönlerine odaklanılarak doğrudan çözüm yollarını keşfetmeleri sağlanır. Terapide, bireyin öznel deneyimlerine dayanır ve kişinin kendisini daha iyi anlaması ve kendi çözümlerini bulması hedeflenir.
***Çocuk ve Ergen İçin Kısa Süreli Çözüm Terapide, okul fobisi ve okul reddi, akademik başarı problemleri, kendine zarar verme davranışı, yıkıcı davranış ve uyum problemleri, ebeveynin boşanma sonrası adaptasyon sorunları, özgüven ve benlik eksikliği, yeme bozuklukları ve kaygı bozuklukları gibi bir çok konuyla çalışılır.
EMDR; çocukların yaşadığı, tanık olduğu, bağlandığı kişinin başına gelen ya da kendisine anlatılan, duyduğu olumsuz deneyimleri ve buna eşlik eden olumsuz duygu ve düşünceleri iyileştirmede kullanılan güçlü bir psikoterapi yöntemidir. İki taraflı uyarım biçimlerini (göz,ses veya dokunma hareketleri)kullanarak, beynin sağ ve sol lobunu aynı anda çalıştırarak, travmanın kişi üzerinde yarattığı etkiyi azaltan bir terapi yöntemi olan EMDR terapisi (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme ), 2 yaş üzerindeki çocuklarda var olan korku-fobi-kaygı bozuklukları ve travma etkilerini etkin şekilde tedavi eden bir terapi metodudur.
EMDR, travmatik deneyimler sonucu çocuklarda meydana gelen birçok olumsuz etkileri aşamalı olarak duyarsızlaştırmaktadır. Çocukların duygu, düşünce ve bedenindeki olumsuz anılarını, duyumlarını ve duygularını etkisiz hale getirmektedir. Aslında çocuk, o anıyı hatırlar fakat duyarsızlaşmıştır.
EMDR, çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu başta olmak üzere, sınav kaygısı, fobiler, davranış problemleri, öfke kontrol sorunları ve yeme bozuklukları gibi çeşitli sorunların tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir.
Ebeveyn danışmanlığı, hamilelik, bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde çocukların sağlıklı bir şekilde yetişmelerine yardımcı olmak amacıyla anne babalarla yapılan görüşmelerden oluşan bir danışmanlık hizmetidir.
Ebeveyn danışmanlığı, çocuğun karşılanması gereken ihtiyaçları, çocuğun gelişim özelliklerini, hangi davranışın normal hangisinin anormal olduğunu ayırt etme, çocuğun gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini tespit etme, ruhsal yönden sağlıklı bireyler yetiştirme ve anne babalarda işlevsel ebeveynlik becerilerini kazandırma amaçlı sunulan bir hizmettir.
Bu süreçte danışman, çocuk ve ergenlerin yaşadıkları sorunların çözümlenmesini, duygusal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için doğru ebeveyn yaklaşımlarını geliştirebilmeyi, ebeveynlik sezgilerini öğrenmeyi, soruna yönelik doğru anne baba tutumlarını sergileyebilmeyi, anne babanın birlikte sorunun çözümü için krizi nasıl yönetecekleri konusunda ebeveynleri bilgilendirme, yönlendirme ve geliştirmeyi amaçlar.
Telif Hakkı © 2025 Sira Psikoloji - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.